Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta vanhustenhuolto

Vanhainkodit ja huumeet

Kenellekään ei toivottavasti tule uutena asiana, etteivät kaikki huumeidenkäyttäjät kuolekaan nuorena. Meillä on melkoinen parvi tulevia palvelukodinkäyttäjiä, joilla ei ole aikomustakaan lopettaa ennen kuin lusikka nurkassa ei enää lämpene.

Onko Suomessa palvelukoteja narkomaaneille? Tarvitaanko niitä?

 

Hei populisti, ota tästä tärppi - ulkoista vankeinhoito


Huomenna lyödään eduskuntavaalien ehdokaslistat lukkoon ja sitten alkaakin kunnon lupausten sikermä ehdokkaiden puolelta.

Odotettavissa on, että näihin espereihin ja attendoihin tartutaan yli puoluerajojen. Sinne yhdeksän hyvän ja kymmenen kauniin keskelle hukkuu puhe, mikä vaatii vanhuksille asiallista hoitoa. Hohhoijakkaa, tuumaa moni uurnilla. Tämä vuosituhat ollut aikaa laittaa asiat kuntoon ja alaspäin vain mennään.

Palvelusetelijärjestelmää kehitettävä

Kun kirjoitin juttuni otsikolla ”Esperi Care – vain jäävuoren huippu?”, sain heti yhteydenottoja aiheesta. Minua muistutettiin mm. siitä, että myös julkisella toimijalla on oma vastuunsa siitä, ettei vanhustenhuollossa ole kaikki hyvin.

Kunnat ovat taloudellisesti tiukilla ja kilpailutuksia tehdään säästöjä hakien. Kun palveluita kilpailutetaan, on hinta ainoa valintaperuste. Peruslaadun kerrotaan olevan kriteereissä, mutta laatukriteerit ovat usein minimivaatimuksia eivätkä aina kuvaa sitä, mikä on hyvää hoitoa.

Sote-kapitalismille loppu!

Kansalaispuolue on järkyttynyt Alavudella ilmenneistä laiminlyönneistä Attendo Oy:n Pelimanni-hoivakodissa, jotka johtivat aluehallintoviranomaisten päätökseen sulkea hoivakoti vain kuukausi sen avaamisen jälkeen.  

Puutteellinen hoitajien henkilöstömitoitus, riittämätön määrä lääkeluvallisia hoitajia, puutteet työvuorolistoissa ja muut laiminlyönnit kertovat, että pääomasijoittajien mellastaminen vanhustenhuollon sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kentällä on laitettava kuriin ja lopetettava.

Vanhusten kotihoito kriisissä

Julkinen keskustelu vanhustenhoidon epäkohdista on pitkälti pyörinyt ympärivuorokautisissa palveluasumislaitoksissa, joiden päätähtinä ovat näkyneet Esperi (Doesn’t) Care ja Attendo.

Onnellisen vanhuuden palvelua vai lumepalveluiden tehotuotantoa

Julkisten palveluiden ulkoistaminen saavutti pari päivää sitten yhden merkkipaalun, kun Valvira keskeytti Kristiinankaupungissa yksityisen hoivakodin toiminnan. Mielestään hyvän diilin tehnyt kaupunki ulkoisti toimintaansa vanhusten hoivakotiin, jossa oli Valviran mukaan useita epäkohtia ja laiminlyöntejä. Yhden asukkaan epäillään kuolleen hoitovirheen vuoksi ja työntekijät ovat useaan otteeseen raportoineet epäkohdista, mm. liian vähäisestä työntekijämäärästä.

Sotemaku-uudistus keskustan kivirekenä, onko myös Juha Sipilästä tullut rasite?

Keskustan vaalitilaisuus houkutteli yllättävän suuren määrän ihmisiä kotikunnan torille. Porukkaa katsellessa tuli mieleen nuoruuden päivät, kun näin ladon seinässä vaalimainoksen, missä oli ehdokkaan kuva ja numero ja vieressä teksti, että ”nyt on Toivon aika”. Vanhaa iskulausetta voi soveltaa vieläkin. Kevättalvella 2019 jälleen kerran on toivon aika. Ehdokkaat toivovat runsasta äänisaalista. Äänestäjät toivovat ehdokkailta hyviä vaalilupauksia. Maaseudun asukas toivoo löytävänsä puolueen, jonka ehdokasta voi äänestää.

Sote- ja maakuntauudistuksen tulee jäädä odottamaan itsemääräämisoikeuslakia?

 

HE 16/2018

 

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

- -"2.1.2 Julkisen hallintotehtävän antaminen muulle kuin viranomaiselle

Vanhustenhuolto + itsemääräämisoikeus + sote- ja maakuntauudistus = milloin?

 

Uudella lainsäädännöllä halutaan vahvistaa ihmisten itsemääräämisoikeutta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa

Sosiaali- ja terveysministeriö 25.4.2018 [8.39]

Tiedote 63/2018

Uudella lainsäädännöllä halutaan vahvistaa ihmisten itsemääräämisoikeutta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on valmistellut ehdotuksen lainsäädännöksi, jolla vahvistetaan ihmisten itsemääräämisoikeutta sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Haluatko itse viettää vanhuutesi täällä?

 

 

Vanhainkodeista on haluttu päästä eroon siksi, etteivät ne ole tarjonneet riittävästi yksityisyyttä ja hoito on ollut liian laitosmaista. Rakennukset eivät ole olleet helposti muunneltavissa ´tehostetun palveluasumisen yksiköiksi´ . Kansankielellä taidamme puhua palvelutaloista ja palvelukodeista.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä