Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Pohjanmaa

Vaasan yliopisto yksipuolistuu

Vaasan yliopisto julkaisi uuden strategian. Painopisteet korostivat vain kahta alaa, kauppatieteitä ja tekniikkaa.

 

On toki hyvä, että näille aloille tehdään uusia avauksia, mutta pitääkö muut ajaa nurkkaan?

 

Kielet lähetettiin pois, se oli virhe, joka ei saa toistua. Vain laadukkaasti tarjontaamme hyödyntävällä kokonaisuudella voimme todella luoda jotain Suomen yliopistokentällä korvaamatonta.

 

Erikoistuminen yliopiston aloja vähentämällä ei varmasti takaa Vaasan yliopiston tulevaisuutta.

 

Hallituksen hyppysähkö tulee kansalaisille kalliiksi

Pohjanmaalla tuulivoimaloiden aiheuttamat sairaustapaukset ovat kasvussa, epidemian tavoin. Maailmalla on jo puhuttu pandemiasta. Monet maat ovat olleet meitä edellä tuulivoimarakentamisessa, mutta ongelmaksi rakentaminen on muodostunut vasta teollisuusluokan tuulivoimaloiden myötä. Suomessa pystytetään pelkästään teollisuusluokan tuulivoimaloita.

 

”Pohjanmaalla kaiku kantaa kauas” – Linnan Pohjantähti Seinäjoen teatterissa

”Pohjanmaalla kaiku kantaa kauas” – Linnan Pohjantähti Seinäjoen teatterissa

*

Kävin Seinäjoen kaupunginteatterissa katsomassa Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla –näytelmän.  Neljä tuntia täyttä asiaa.  Kotimaamme koko kuva, sen monetkokenut historia, esitettynä Koskelan perheen ja Pentinkulman väen kokemana.  Vahvaa elämää!

Pohjalainen väki – johon yhtyi maakunnista tulleet muukalaiset – yltyi hurjiin taputuksiin pystyyn nousten. 

Pohjanmaan kautta - miinalaivan kohtalo

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ilmoitti eilen peruvansa aiemmin tekemänsä miinalaiva Pohjanmaan romutuspäätöksen. Vihdoinkin järkevä päätös, ilakoivat kanssapoliitikot ja kadunkulkijat. Miinalaivan kohtaloon vaikuttaneet tosiseikat huomioiden puolustusministeriö on kuitenkin alusta asti ollut isänmaan asialla.

Hurrivihan ytimessä - Napue 300

Suuren Pohjan sodan viimeisestä kenttätaistelusta tulee 19. helmikuuta kuluneeksi 300 vuotta. Kirjoitettu historia tuo tuhansien pelto- ja metsähehtaarien maatalouspitäjän Isonkyrön synkän ja julman menneisyyden nykyhetkeen. Napuen traagisissa tapahtumissa Kyrönjoki värjäytyi verestä punaiseksi, maat ja talot poltettiin ja tuhansia miehiä tapettiin. Naiset ja lapset teljettiin ikkunoiden taakse ja poltettiin elävältä tai vietiin orjiksi Venäjälle.

Hullu maailma

Sain viikko aikaa taaksepäin tilaisuuden haastatella saattohoitoa työkseen tekevää sairaanhoitajaa. Ihmistä, joka seuraa läheltä kuolemaa ja kuolevia. Niitä viimeisiä hetkiä, jolloin pintaan nousee ahdistus tekemättömistä ja sanomatta jääneistä asioista. Sitä viimeistä hetkeä ennen kuin kaikki ihmisyys katoaa ja jäljelle jää vain tyhjä kuori.

Poliisien kielitaitovaatimukset Pohjanmaalla?

Poliisin toiminta keskittyy Pohjanmaalla Vaasaan. Samalla poliisipiiristä tulee kaksikielinen. Ainakin yleisönosastokirjoituksen mukaan uuden viran saaminen edellyttää poliisilta tutkintoa ruotsin kielestä. Vaikka toimipaikka olisi täysin suomenkielisellä alueella.

Aiheuttanee sen, ettei ainakaan moni vanhempi, taitavakaan poliisi ole tämän jälkeen enää virkakelpoinen. Tuskin olemassaoleviin virkoihin vaikuttaa, mutta avoinna ja täyttämättä oleviin kylläkin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä