Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakuntavaltuusto

Mahdollisuuksien maakuntavaalit

 

Maakuntavaalit ja -valtuustot tarjoavat paljon mahdollisuuksia yhteiskunnan rakenteiden ja ilmapiirin parantamiseen. Mahdollisuuksia avautuu runsaasti juuri sellaisista syistä, joiden varjolla maakuntauudistusta, -valtuustoja ja -vaaleja on arvosteltu ja arvostellaan.

 

Haluatko saastua maakuntavaaleilla

Maakuntavaalit tulevat ajallaan. Se on selvää, yhteinen tahto on hallituksessa selkeä. Itse vaalien ajankohta on avoin, kaikkeen pitää varautua. Puoluesihteerinä olen päättänyt, että olemme valmiina, tulivatpa vaalit lokakuussa tai ensi keväänä. Me lähdemme maakuntavaaleihin, sillä ehdokasjoukolla, mikä kulloinkin on olemassa.

En ole ehdokkaana maakuntavaaleissa

Lapin Kansa haastatteli muutama päivä sitten kansanedustajia kysyen, aiommeko lähteä ehdokkaaksi aikanaan tuleviin maakuntavaaleihin. Kysyttiin myös ajatusta siitä, että sama henkilö toimisi sekä kunnanvaltuustossa, maakuntavaltuustossa että eduskunnassa.

Maakuntavaltuuston paikka jokaisen kunnan edustajalle

Lauri Tarasti Helsinki-Uusimaa maakuntavaalipiirimalli ei ole toteutuskelpoinen (HS 13.3). Mikäli alue olisi yksi yhteinen vaalipiiri, niin Helsinki saisi paikoista 63,6 % eli lähes määräenemmistön valtuustoon.  Maakuntavaltuuston kokoa ei ole päätetty, mutta jos se olisi 99-paikkainen, niin Helsinki saisi 63 paikkaa, Espoo saisi 19 ja Vantaa 11 paikkaa. Muille kunnille jäisi ainoastaan 6 paikkaa.

Tulisipa oikea maakuntahallinto!

Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston kokous (1.6.) sai taas toivomaan aitoa maakuntahallintoa.

Maakuntavaltuuston tilinpäätöskokouksessa ei kuultu edes yhtään ryhmäpuhetta, toisin kuin aiempina vuosina. Ehkä sekin kertoo jotain siitä, mikä merkitys valtuuston kahdella vuosittaisella kokouksella on.

Maakuntaliitto on vähän niin kuin EU, sitä ohjataan poliittisesti lähinnä hallituksen (komission) ja jäsenkuntien (jäsenmaiden) suoran vaikuttamisen avulla. Valtuuston eli parlamentin tehtäväksi jää tehtyjen päätösten siunaaminen tai pieni viilaaminen.

Valtuustoraportti: Kouluja rakennetaan ja lakkautetaan

Joulukuussa kokoustivat Raahen kaupunginvaltuusto (8.12.) ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuusto (1.12.). Työnsä sai jonkinlaiseen päätökseen myös lähidemokratiamallia työstänyt työryhmä.

Raportti maakuntavaltuuston kokouksesta 2.6.2014

Maakuntaohjelmaan tehtiin kulttuurihenkinen lisäys. Ydinvoimasta äänesteltiin tappiollisesti mutta taistelu jatkuu muilla rintamilla.

Ensimmäisen vuoden ihmettelyä

Välitilinpäätös arvioi pikaisesti kaupunginvaltuuston, opetuslautakunnan, liikuntahalliyhtiön hallituksen ja maakuntavaltuuston ensimmäisen vuoden.

Raportti maakuntavaltuuston kokouksesta 2.12.2013

Pohjois-Pohjanmaan liiton valtuusto hyväksyi maakuntakaavan ensimmäisen vaiheen ja oman strategiansa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä