Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansantulo

Talouskasvu

Talouskasvua mitataan yleensä bruttokansantuotteen kehityksellä. Mittari ei ole ehdottoman hyvä mutta se on helppo. Mittarina voi käyttää kasvua henkilöä kohden taikka kasvua jolloin väestömäärän muutokset vaikuttavat tulokseen. Tuottavuuden kehityksestä parhaan kuvan antaisi tulot tehtyä työtuntia kohden.

Talouskasvun tekijöitä on siis työvoiman määrä, työn tuottavuus sekä pääoman määrä. Suurempi sijoitettu pääoma koneisiin korvaa ihmistyötä ja siten tunnissa voidaan tuottaa enemmän. Kaivinkone on tehokkaampi kun lapiomies.

Onko kapitalismi romahtanut?

Pörssikurssit nousevat, rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät, elämme kapitalismin kulta-aikaa? Onkohan se ihan noin?

Pikety väitti: Kun pääoman tuotto on suurempi kuin talouskasvu, seurauksena on rikkaiden rikastumien ja pääomien kasautuminen.

Minulla on hiukan toisenlainen kuva asiasta. Me rakennamme kuplaa. Yritysten arvoa pönkittää EKP reilu setelirahoitus, todellinen kasvu ja tuotto on kadonnut. Pohjaan näkemykseni pörssikursseihin, osinkoihin ja todellisuuteen.

Mitkä reaalimaailman ilmiöt tukevat teoriaa kapitalismin tuhosta?

Missä mennään taloudessa?

Kokosin hiukan tietoja talouden tilasta. Ei mitenkään kattavasti eikä täydellisesti mutta suuntaa antavasti, helppo käydä tutkimaan kiinnostavia asioita. Käytin googlen keräämiä eurostatin ja maailmanpankin tilastoja.Kansantuote

Muutaman tutkimani valtion bruttokansantuote asukusta kohden oheisessa graafissa. Siitä käy hyvin ilmi se että jokainen valtio pois lukien USA on joko samalla tai alemmalla tasolla kuin 2008 jolloin kriisi alkoi.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä