Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Charles Darwin

Arktis ja kapitalismi

Tänään 5. toukokuuta tulee kuluneeksi 201 vuotta Karl Marxin syntymästä. Nuori Marx oli viimeinen suuri esidarwinilainen filosofi; kypsä Marx oli ensimmäinen suuri kapitalismin kehityksen tutkija.

Nuoren Marxin ajatteluun vaikutti vanha saksalainen perinne, joka oletti automaattisesti historian etenevän kohti jonkinlaista täydellistymistä. Tosielämän ristiriitojen taustalle ajateltiin jonkinlainen ristiriitojen ratkaisemiseen sinänsä p y r k i v ä maailmankaikkeus.

Kehitysopillisia ajatuksia maailmanvaltiudesta Darwinista Hitleriin

Evoluutioteoriallaan ja sen soveltamiselle ihmiseen Charles Darwin (1809–1882) tuli vahvistaneeksi myyttiä länsimaisesta sivistyksestä ihmiskunnan kehityksen korkeimpana muotona. Sellaisena darwinismi palvelee anglosaksista maailmanvaltiutta. Darwin antoi ”tieteellisen” perusteen ja oikeutuksen myös Kolmannen valtakunnan valtioideologialle. Ei ihme, jos darwinismin innokkaimmat tukijat löytyvät anglosaksisista ja muista germaanisista kansoista.

Oliko Hitler darwinisti?

Evoluutioteorian kehittäjänä tunnetun englantilaisen Charles Darwinin (1809–1882) ajatukset muodostivat ”tieteellisen” perustan ja oikeutuksen Adolf Hitlerin (1889-1945) natsi-ideologialle. Joidenkin kehitysoppiin uskovien on ollut vaikea myöntää Darwinin teorioiden keskeistä merkitystä natsismille. Tosiasioiden tunnustamisen vaikeudesta kertoo se, että osa on väittänyt Hitlerin olleen kreationisti ja jopa vakaumuksellinen kristitty tai ainakin ”kunnon katolilainen”.

Elämän puu on päivitetty

Tiesimmehän me, että elämä jakautuu bakteereihin, arkeoneihin ja meihin aitotumallisiin. Elämän puun tarkempaa päivitystä on kuitenkin odotettu jo jonkin aikaa, kun varsinkin bakteerimaailmassa on tehty niin paljon uusia löytöjä. Eilen uusi elämänpuu sitten julkaistiin:

http://www.nature.com/articles/nmicrobiol201648

Oliko Darwin rasisti?

Charles Darwin (1809-1882) on kaikkien aikojen tunnetuimpia – mutta myös kiistellyimpiä – luonnontutkijoita. Hänen kehittelemänsä evoluutioteoria on vaikuttanut tieteenalaansa laajemmalle. Se on vaikuttanut koko länsimaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntakehitykseen, eikä ainoastaan 1900-luvun totalitaarisiin valtiokokeiluihin.

Rakennemuutos, ammatinvalinta ja Darwin

Sopeutumattomuudesta kielii yksilön neuvottomuus ja kielteiset asenteet tilanteessa, jossa muutos turvallisista lähtökohdista karuun välivaiheeseen on ollut nopeaa. Esimerkiksi  lämpimästä paperitehtaan prosessivalvomosta kadulle pakkaseen ulkoistettu keski-ikää lähentyvä paperimies voi hetken aikaa olla ymmällään ja eksistentoida lähinnä sitä, että onko tässä nyt pelkästään kylmä vai paleltaako häntä myös (to be or not to be)?

Kokeilisit Jumalaa, herra Darwin?

Jos löytäisin Raamatusta sivun, jolla lukisi, että kaksi plus kaksi on yhtäkuin viisi, minä en kyseenalaistaisi sitä mitä minä luen, vaan minä uskoisin. Minä hyväksyisin sen, että se on totta, jonka jälkeen minä tekisin parhaani, että ymmärtäisin miksi asia on näin”.

Charles Darwinin mukaan evoluutioteoria tulisi hylätä

Evoluutioteorian isäni pidetty Charles Darwin on sanonut: "Jos voitaisiin osoittaa että jokin mutkikas elin ei todellakaan olisi voinut muodostua lukuisten peräkkäisten pienten muutosten seurauksena teoriani kumoutuisi ehdottomasti. Mutta yhtään sellaista tapausta en tunne."

Darwinin mukaan evoluutioteoria kumoutuisi jos löytyisi mutkikas elin/toiminto joka ei voisi muodostua lukuisten peräkkäisten pienten muutosten seurauksena. Darwin ei tuntenut sellaisia tapauksia mutta Darwin ei tuntenutkaan eliöiden perimää ja DNA:ta mutta me tunnemme.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä