Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtionkirkko

Kohti todellista uskonnonvapautta

Osallistuin Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry:n vaalipaneeliin. Aihe on minulle läheinen, sillä olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni teokraattisessa, islamistisessa valtiossa, jossa uskonto ja politiikka ovat toisistaan erottamattomat. Ylintä valtaa synnyinmaassani Iranissa pitää papisto ja lainsäädäntö pohjautuu Koraanin oppeihin.

On vuoden paras aika erota kirkosta

Mikä tahansa hetki on paras aika erota järjestäytyneestä uskonnollisesta liikkeestä, mutta eroamalla ennen vuodenvaihdetta saat bonuksen, eli vältyt ensi vuoden kirkollisverolta.  Tämä tarjous on voimassa aina kunkin vuoden viimeiseen päivään asti. Jo 2000 euron kuukausituloilla maksat kirkolle karkeasti arvioiden 200-400 euroa vuodessa. Merkittävän rahasumman säästäminen on tietysti se ilmiselvin syy, mutta mitä muuta hyötyä kirkosta eroamisessa sitten on?

"Jeesuksen joukkoraiskaus" – näytelmä jota ei koskaan ollut

Kroatialaisessa näytelmässä Jeesuksen raiskaamaksi joutunut musliminainen vetää kansallislipun sukuelimistään. Paikallinen roomalaiskatolinen kirkko on toiminut odotetulla tavalla eli paheksunut. Eikä maan hallituskaan kai oikein tykännyt.

Suomessa valtiokirkko – jota ei saa sanoa valtiokirkoksi vaan jota pitää kutsua kansankirkoksi – olisi todennäköisesti ollut mukana sponsoroimassa vastaavanlaista teatteria. No, olisi ainakin luovuttanut kirkkosaleja esityksen käyttöön.

Hallitsemattomat

Kuplista puhuminen nousi taannoin muodikkaaksi. Kirjoitin siitä miten en hirveästi arvosta sitä miten ajatusta käytettiin ; Lähinnä sitä miten sitä pidettiin epäsymmetrisenä ja miten siitä tehtiin erikoisia yleistyksiä jotka jo ad hominem -luonteensakin vuoksi vihjasivat että kenties maailmankuvallinen ihmisten tulkitseminen tuntemisen sijaan koskisi muutakin kuin Helsinkiläisiä hipstereitä.

Schrödingerin valtionkirkko

Kyselin taannoin erilaisilla ateistifoorumeilla mitä he tarkoittavat kirkon ja valtion erottamisesta ja sekularismista. Saamieni hajanaisten - ja tieteelliselle päätelmälle riittämättömän otoskoon jne. - tulosten kautta minulle syntyi ajatus siitä että ateisteille sekularismi ja valtionkirkon vastustaminen ovat itse asiassa hyvin tehokas yhdistävä voima. Yhteinen vihollinen tunnetusti sytyttääkin tunteita. Sen sijaan huomasin että moni oli hyvin erimielinen siitä mikä oli tavoite ja ennen kaikkea lopullinen tavoite. Syynä on se, että "sekularismi" on helppo sana käytettäväksi.

Presidentin siunaamaa vuotta!

Presidentti Sauli Niinistö toivotti uudenvuodenpuheessaan siunauksen. Tämä on hänen tapansa. Kansankirkkoamme edustava facebookryhmä "Kirkko Suomessa" ilmoitti uuden vuoden kunniaksi, että "Presidentti Sauli Niinistö kertoi tänään uudenvuodenpuheessa miten hän iloitsee vapaaehtoistyöstä sekä siitä, miten halu auttaa lähimmäisiä on lisääntynyt kaikkien Suomen vaikeuksien edessä. Samoin kuin presidentti toivotti Jumalan siunausta, myös Suomen ev.-lut.

Uskonnonvapauslaki on tarpeeton!

Suomessa uskonnonvapauden periaatteet on kirjoitettu perustuslakiin. Tätä täydentää uskonnonvapauslaki, jossa säädetään mm. uskonnollisista yhdyskunnista. Perustuslain yhdestoista pykälä, Uskonnon ja omantunnon vapaus, kuuluu seuraavasti.

”Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus.

Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.”

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä