Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Osuuspankki

2018 tiedonsiirto-oikeus: Omista ja myy data joka yrityksillä on sinusta.

2018 toukokuussa EU:ssa astuu voimaan oikeus omistaa digitaalinen jalanjälkesi. Voit siirtää esimerkiksi Googlesta hakuhistoriasi jollekin toiselle yritykselle. Tällöin Google ei enää saa käyttää hakuhistoriaasi kohdistaakseen mainontaa sinulle mutta valitsemasi yritys saa. Tämä on hieman verrattavissa oikeuteen siirtää sama puhelinnumero liittymästä toiseen. Saat myös oikeuden tulla unohdetuksi poistamalla sinusta kerätyt tiedot. 

Idea Osuuspankille: Vakuutus auttamaan yksinäisiä vanhuksia koiran hankinnassa

Ikääntyneiden yksinäisyys

THL:n avion mukaan joka kolmas yli 65-vuotias tuntee itsensä ajoittain yksinäiseksi ja 4–5 prosenttia tuntee jatkuvampaa yksinäisyyttä.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan yksinäisyys nosti paikallisten ikääntyneiden parissa ennenaikaisen kuoleman riskiä 45%, siinä ylipainon vaikutus oli 20% ja alkoholin liikakäytön 30%. Vaikutukset näkyvät esimerkiksi stressihormonien määrässä, immuunijärjestelmän toiminnassa ja sydämen terveydessä.

Olemme höynäytettyjä omistajia

Olen jo jonkin aikaa pohtinut mielessäni suomalaisia osuuskuntia ja näiden olemuksia. Kahdessa näistä olen itsekin tiedettävästi jäsenenä, siis omistajana. Nämä ovat varsin tutut monelle muullekin, nimittäin kyseessä ovat OP-ryhmä sekä S-ryhmä, jotka valtaavat alaa ja takovat kovaa tulosta. Keltaiset huoltamoiden tornit ovat tuttu näky valtateiden varsissa ja oranssivalkoiset logot komeilevat usean pankin ovessa. Vuonna 2014 OP-ryhmä oli Suomen suurin yhteisöveron maksaja, eikä S-ryhmälläkään investointivauhtiin nähden huonosti mene.

Pankkien ahneus jo moraalitonta

OP ryhmä ilmoitti, että viime vuonna se tahkosi voittoa 915 miljoonaan euroa. Jos summa lasketaan pankkiryhmän asiakastaloutta kohden, niin voitto on lähemmäs 1000 euroa per vuosi.

Nyt pankkiryhmä ilmoittaa, että se aloittaa yt-neuvottelut, joiden seurauksena lopputilin saattaa saada jopa 380 pankin työntekijää.

Muut pankkiryhmät ovat myös ilmoittaneet suurista voitoista, ja myös ne potkivat väkeään pihalle.

Mielestäni tilanne kertoo ainakin kahdesta asiasta: pankkien välinen kilpailu ei toimi ja että pankkien ahneudella ei ole mitään rajoja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä