Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Oikeuspolitiikka

Rikoslaki remonttiin

Vaalien alla nostetaan esille teemoja talouspolitiikasta ilmastonmuutokseen ja eläkkeistä koulutukseen. Huolestuttavaa on, että toistaiseksi sivussa keskusteluista on ollut valtion tärkein tehtävä: kansalaistensa turvallisuuden takaaminen. Ja kuitenkin luemme aivan liian usein otsikoita rikoksista, joita ei kyetty estämään – sekä tuomioista, jotka eivät vastaa käsitystämme kohtuudesta. Minusta myös oikeuspolitiikka on nostettava tulevien vaalien teemaksi.

Kolme syytä perustuslakituomioistuimelle

Suomessa poliitikkojen tekemien päätösten laillisuutta arvioivat samat poliitikot eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Tämä aiheuttaa perusteltua epäluottamusta perustuslain tulkitsemiseen, sen riippumattomuuteen ja laintulkinnan pysyvyyteen.

Suomen kansa hyötyisi siitä, että perustuslakia, kuten muitakin lakeja, tulkitsisi riippumaton tuomioistuin. Siihen on kolme keskeistä syytä.

1. Perustuslain tulkinnan pitää olla pysyvä ja absoluuttinen

Rinteen tuomio on osoitus yhteiskuntamme epäkohdista

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina 24.3. Sdp:n puheenjohtajalle, kansanedustaja Antti Rinteelle 20 päiväsakkoa työriitojen sovittelusta annetun lain rikkomisesta. Oikeus hylkäsi korvausvaatimuksen Rinteen rikoksesta aiheutuneista vahingoista, koska lainsäädäntömme antaa kyseiseen rikokseen syyllistyneille erityisoikeuden luistaa korvausvastuusta.

 

Viinan juomisen sääntelemisestä

Alkoholikeskustelussa ollaan helposti hyväksymässä tiukka holhoaminen, koska viinasta tulee kustannuksia ja alkoholinkäyttö edustaa "huonoa elämää". Pitäisi kuitenkin muistaa, että ihmisten elämän tarkoitus ei ole rahoittaa kestävästi peruspalveluita ja yhteiskunnassa saa tehdä myös yhteiskunnan rahoituksen näkökulmasta huonoja valintoja. Esimerkiksi kieltäytyä työnteosta, opiskella hölynpölyä tai syödä itsestään törkeän lihavan. Yhteiskunnassa on jäseniä, jotka nyt vaan haluavat käydä esimerkiksi töissä rahoittaakseen viikonloppuna porsastelemisen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä