Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Kouluopetus

Johtaako väestörakenteen muutos yksityiskouluihin?

Espoossa hyväksyttiin juuri kotouttamisohjelma vuosille 2018-2021. Pysäyttävintä uutta tietoa kotouttamisohjelmassa on itselleni se, kuinka jopa toisen polven maahanmuuttajien matematiikan osaaminen on lähes kaksi vuotta kantaväestön oppilaita jäljessä. Kyse ei ole ainakaan kiinalaisista, joiden kulttuurissa panostetaan koulunkäyntiin tosissaan ja tuskin venäläisistäkään.

Luonnotontako elämää edessä

 

Liian usein, ainakin täällä Myyrmäessä, tulee nähtyä lapsia/nuoria hätyyttämässä ja kiusaamassa lintuja, oravia ja jänisten poikasia jne.

Varsinkin puolustuskyvyttömien eläinten kiusaamisen näkeminen ja siitä kuuleminen/lukeminen pistää miettimään mitä lasten kotona ja kouluissa luonnosta ja eläimistä opetetaan.

Olisiko mahdollista, että kouluissamme opetettaisiin myös luonnon ja eläinten kunnioittamista ja arvostamista.

Etnisesti luterilainen vai entisesti luterilainen?

Olemme olleet perinteisesti luterilainen maa. Tähän liittyvät muutokset tapahtuivat nopeasti. Kustaa Vaasa ratkaisi rahapulmiaan vaihtamalla maamme katolisesta luterilaiseksi. Luterilainen kirkko toisaalta hallitsi myös ihmisten lisääntymistä; Naimalupa saatiin rippikoulu käymällä. Sittemmin kirkko on yrittänyt irtautua tästä perinteestä korostamalla että luterilaisuus on maamme perinne. Ja se on tässä yhteydessä yrittänyt katkaista perinnettä itseensä selittämällä että tosiasiassa maassamme ei ole valtionkirkkoa tai valtakirkkoa vaan kansankirkko.

Halutaanko kouluun muutosta - Miksi herätä kouluun?

Kahdessa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa on luotu kouluille hyveisiin ja vahvuuksiin perustuvat toiminnan  indikaattorit. Tavoitteena oli luoda universaaleihin hyveisiin ja vahvuuksiin perustuvat suomalaisen hyvän koulun arvioinnin syvät ilmaisimet. Syvien vahvuuksien koulu- hankkeessa 2010-2014 oli mukana kuusi pilottikoulua ja Kasvuyhteisöllisyyskoulun indikaat-torit hankkeessa 2015-2017  kymmenen koulua eri puolilta Suomea,  henkilökuntaa yli 600, oppilaita lähes 5000, opetusryhmiä n. 300.

Opettajia syyllistetään turhaan

Opettajia pitää saada lisää kouluihin jolloin oppilasmäärät luokissa voidaan laskea nykyisestä huomattavasti pienemmiksi.

Ensireaktioita PISA-tuloksiin 06122016

PISA-tulokset julkistettiin hetki sitten. Syvälliseen analyysiin syvennytään myöhemmin, tässä alkuun.

Opetusministerin muna?

Forssalainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, Ajatusten Loimijoki, on Kolumuksen muna-tyyppisesti ratkaissut monen koululaisen elämää hiertävän nettikiusaamisongelman.

Ainakin etelä-pohjalainen Ilkka on sivuillaan julkaissut tänään Sannin käsittämättömän hienon ratkaisun tuohon niin monia lapsia ja heidän vanhempiaan raastaneeseen asiaan:

Opetusministeri: Nettikiusaaminen pitää kieltää koulujen järjestyssäännöissä – uudet säännöt laadittava heti

28.11.2016 06:00 (Päivitetty: 28.11.2016 08:42)

 

Opetushallituksessa keskitytään epäolennaiseen

Opetushallituksen julkaisemasta oppaasta käy ilmi (http://www.oph.fi/download/173318_tasa_arvotyo_on_taitolaji.pdf), että perusopetusta uudistetaan ns. sukupuolineutraalimpaan suuntaan. Oppaan sisältö saattaisi paikoin huvittaa, ellei sitten kysymyksessä olisi niin vakava asia kuin kasvatustyö. Opetushallituksessa tunnutaan ajateltavan, että historian merkkihenkilöt voidaan heittää romukoppaan. Ei kannattaisi! Historian suurmiesten kautta on mahdollisuus ymmärtää laajempia suurvaltapoliittisia kysymyksiä. Voiko Suomen ja Venäjän suhteita ymmärtää, jollei tunneilla käsitellä J. K.

Kuinka paljon akateemisesti heikoimpia voi tukea?

Akateemisilta taidoiltaan tai oppimishaluiltaan heikompaan kastiin kuuluvien tukeminen on mennyt peruskoulussa jo liian pitkälle. Siinä mielessä liian pitkälle, että vähäisiä resursseja käytetään tehottomasti. 

Läppäri jokaiselle oppilaalle Linux-käyttöjärjestelmällä

Linux-käyttöjärjestelmä koulujen oppilaille tarkoitetuissa läppäreissä tuo huimat säästöt yhteiskunnalle. Esimerkiksi Oulun siirtyminen linux-tietokoneisiin toisi sanomalehti Kalevan mukaan  parin miljoonan säästöt vuosittain. Oulun kaupungin tietokonehakinnoissa Windows-järjestelmää maksaa 3 120 00 ja Linux 1 421 00. Hintojen erotuksella voitaisiin palkata 30 opettajaa tai 40 koulukäynnin ohjaaja.

Sopinee siis kysyä: Onko koulujen tietokone-opetus bisnesmiehille raha-sampo? Konsultit ovat yritys-ystävällisiä ja suosittelevat tietenkin Windows-järjestelmää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä