Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Esperi

Huumeet ja hoivakodit

ilkaisin ylen uutiset päivemmällä. Sitä samaa vaan jokin jäi vaivaamaan.......  ja oli pakko lukaista uudestaan Esperin hoivakoti Keravalla on joutunut erityistarkkailuun. Aika normaalia. Mikä jäi vaivaamaan oli se, että lääkejakelussa on ongelmia mm. lääkekaappeja ei oltu lukittu ja niistä löytyi morfiinia vaikkei sitä ollut kenenkään asiakkaan lääkelistalla. Voi olla, että aineelle on ollut käyttäjä ja se on vain "unohtunut" kaappiin.

Hei populisti, ota tästä tärppi - ulkoista vankeinhoito


Huomenna lyödään eduskuntavaalien ehdokaslistat lukkoon ja sitten alkaakin kunnon lupausten sikermä ehdokkaiden puolelta.

Odotettavissa on, että näihin espereihin ja attendoihin tartutaan yli puoluerajojen. Sinne yhdeksän hyvän ja kymmenen kauniin keskelle hukkuu puhe, mikä vaatii vanhuksille asiallista hoitoa. Hohhoijakkaa, tuumaa moni uurnilla. Tämä vuosituhat ollut aikaa laittaa asiat kuntoon ja alaspäin vain mennään.

Vapaakauppasopimukset ja Sote: myrkyllinen yhdistelmä hoivalle

 

Kristiinankaupungisssa Esperin vanhusten hoivakodissa sattunut kuolemantapaus on herättänyt Suomen. Yhä useampi myöntää, ettei voitontavoittelu sovi hoivan ja terveydenhoidon ylimmäksi tavoitteeksi.

 

Tuohtumus ei kuitenkaan yksin ratkaise ongelmia. Ongelmien juuret ovat syviä. Liian vähän on puhuttu siitä, että ylikansalliset kauppasopimukset yhdessä EU:n veroparatiisimääräysten kanssa uhkaavat tehdä Suomen hallituksen suunnittelemista yksityistämistoimista peruuttamattomia.

 

Esperin taudista

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään, että kehitysvammaisille tilapäishoitoa tarjoava Esperin Yhteiselo-koti on joutunut sulkemaan toisen osastonsa, joka tarjoaa hoitoa yli 18-vuotiaille eri tavoin vammaisille ihmisille. Tarkastuksessa havaittiin epäkohtia tiloissa, apuvälineissä, henkilöstömitoituksessa ja laadussa. Koulutettuja työntekijöitä ei ollut riittävästi huolehtimaan yksikön molemmista kerroksista.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005996182.html

Kirjoitin yksiköstä blogissani muutama viikko sitten

Myös ikäihmisen on voitava äänestää jaloillaan

Esperi Caren tapaus on osoittanut karulla tavalla, mitä voi tapahtua, jos hoitajien hätähuutoa ei oteta vakavasti tarpeeksi ajoissa. Esimiesten nimenomainen tehtävähän on varmistaa, että juuri oikea määrä oikeanlaista osaamista on paikalla juuri oikeaan aikaan. Esperi ei ole ainoa laatuaan, vaan julkisuudessa on tullut esiin muitakin tapauksia, kuten nyt tiedetään. Lisäksi on käynyt ilmi, että joissakin hoivapaikoissa on jopa käytetty haamuhoitajia työvuorolistoilla, siis ihmisiä jotka eivät oikeasti ole käytettävissä. Tämä on aivan käsittämätöntä ja epärehellistä toimintaa.

Vanhusten nöyryyttämisen on loputtava

Olen kirjoittanut vanhustenhoidon perusongelmasta eli liian alhaisesta hoitajamitoituksesta jo vuonna 2011. Ilmiö ei todellakaan ole mitenkään uusi eikä koske pelkästään yksityisen sektorin toimijoita.  

Nyt kun media vihdoin ja viimein nostaa kissan pöydälle ovat kaikki valmiita lupaamaan, että hoitajamitoitusta nostetaan. Paitsi kokoomus. Keskustakin empii. Ministeri Saarikon mukaan hoivan pitää perustua luottamukseen. Oi voi. Se luottamus on mennyt jo aikoja sitten.

Tutkivalle journalismille tehtävä

Kyllä nyt oppositio mässäilee vanhusten hoidolla. Lyhyt katsaus Pohjois-Karjalan yksityistettyihin hoitokoteihin antaa hyvän kuvan, ketkä ovat olleet myymässä. Useimmissa tapauksissa julkinen valta tai sen hallinnoimat yhdistykset  ja  niiden päättäjät ovat olleet sosiaalidemokraatteja. Heidän aloitteistaan hoitokoteja on myyty ahneuden alttarille.

Ajattelu, arvostelukyky, omatunto

Esperin extoimitusjohtaja Marja Katriina Aarnio-Isohanni sanoo, että ”pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle.” Hänen valtansa ja valtaverkostonsa on ollut käsittämätön. Millainen on ihminen, joka unohtaa ihmisen. Mieleen nousee Hanna Arendet, merkittävä poliittinen teoreetikko, joka mietti tätä kysymystä Adolf Eichmannin oikeudenkäynnin todistuksessa. Oikeudenkäynnissä Arendetiin teki vaikutuksen Eichmanin persoona kaikessa banaaliudessaan.

Mitä opimme Esperi-tapauksesta?

 

On ollut tuskaista seurata viimeaikaista uutisointia ja keskustelua vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Ongelmat tuskin liittyvät pelkästään vanhustenhoitoon, vaan käsillä lienee suurempi ongelma yleensäkin tehostetun palveluasumisen piirissä, joka koskee niin vanhuksia, vammaisia kuin mielenterveys- ja päihdekuntoutujiakin. Moni meistä on jo vuosia tiennyt, että tilanne on paikoin jopa hälyttävä. Moni ongelma näyttää kulminoituvan lopulta muutamaan olennaiseen asiaan: kustannuksiin, valvontaan ja työvoiman saatavuuteen.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä