Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Elinvoimaisuus

Maaseutuasuminen murroksessa

Suomalainen maaseutu on ollut jo pitkään ahdingossa. Syitä tähän on useita, mutta yksi suurimmista on asenne. Vuodet Lapin aluekehityksessä ovat opettaneet minulle, että kehitystä tapahtuu siellä, missä paikalliset tekevät muutoksen. Vastaavasti siellä, missä vain etsitään syitä muista ja haukutaan politiikkaa, positiivinen kehitys on satunnaista ja pientä. Valitettavan monessa kunnassa yritetään vain selviytyä heikkenevästä tilanteesta vuosi toisensa jälkeen.

Ketä äänestää Eduskuntavaaleissa?

 

Eduskuntavaalit lähestyvät ja vaalimainoksia tulee eri medioiden, puskaradionkin kautta enenevässä määrin vaaleihin saakka. Valinta voi olla helppo, jos ehdokkaana on joku tuttu ja turvallinen. Yksinkertaista on myös mennä vaalikoppiin ja valita sieltä ehdokas. Osa ihmisistä on kuitenkin kriittisiä ja he tutkivatkin ehdokkaansa taustat ja mielipiteet tarkkaan etukäteen. Internetin ihmeellinen maailma tarjoaa nopeasti linkit ehdokkaan blogikirjoituksiin tai vastauksiin vaalipaneeleissa. Esitän tässä tukun kysymyksiä ja joitain mielipiteitänikin.

Mistä nuorille työkokemusta

Yleinen työllisyystilanne on finanssikriisin jäljiltä edelleen huono, vaikka nyt onkin kehitystä parempaan. Erityisen hyvää on ollut Nokian puhelinkehityksen alasajon jälkeinen myönteinen rakennemuutos, jossa ICT-alan työpaikkojen määrä on Oulussa Nokian huippuaikoihinkin verrattuna jopa noussut. Samalla se on terveesti monipuolistunut lukuisiin erityyppisiin yrityksiin.

Sivistystehtävä on innostavan elinvoimakunnan ydin

Tulevaisuuden kunta –hankkeessa määritellään parlamentaarisen valmistelun pohjalta visio tulevaisuuden kunnasta vuonna 2030. Lisäksi kartoitetaan ja valmistellaan tarvittavat lainsäädäntömuutokset ja pitkän aikavälin kuntapolitiikan muutostarpeet. Hankkeella on parlamentaarinen työryhmä, jonka puheenjohtajana toimii kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Seutukuntien tuore elinvoimaselvitys yllättää

Yle julkaisi Timon Aron selvityksen seutukuntien elinvoimasta. Tuloksia täytyy tulkita varoen sillä niiden takaa löytyy hyvin erilaisia selityksiä ja yllätyksiä. Nostan esiin joitain huomioita.

 

Selvityksessä puhutaan elinvoimasta, mutta lukijan on syytä olla tarkka sanan luoman mielikuvan suhteen. Näet, mitä pienempiä seutukuntia tarkastellaan sitä enemmän yksittäiset syyt veivaavat tuloksia puoleen tai toiseen.

 

Maaseudun elinvoimaisuus ja omavaraisuus

Maaseudun elinvoimaisuus ja omavaraisuus ruuantuotannossa ovat myös turvallisuuskysymyksiä

Minusta on käsittämätöntä, että kaupan osuus ruuan hinnasta on kasvanut  samalla kun maataloustuottajien ja kotimaisen elintarviketeollisuuden osuus on pienentynyt. Ruisleivän hinnasta (4,57 eur/kg) menee  0,20 eur/kg viljelijälle. Viljelijöiden saama osuus kotimaisen ruuan hinnasta on elintarvikeketjun pienin, vaikka työmäärä on suurin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä