Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kaikki blogit puheenaiheesta Budjettivaje

Valtion vuoden 2019 budjettivaje onkin jättimäiset 3,2 miljardia euroa

Valtion vuoden 2019 budjettivaje onkin jättimäiset 3,2 miljardia euroa

Juha Sipilän I hallitus on julkistaessaan budjettiesityksensä vuodelle 2019 ilmoittanut, että valtion tulojen alijäämä on ensi vuonna 1,4 miljardia euroa. https://vm.fi/valtion-budjetti

Putinin menestykset ja mokat

Vladimir Putinin pitkästä valtakaudesta ollaan monta mieltä, mutta on sanottava, että hänen suosionsa kotimaassa on aivan ansaittua, ulkomaailman jatkuvasta ihmettelystä huolimatta. Jokainen meistä, joka on käynyt 1990-luvun Venäjällä (itse olin siellä työssä), voi allekirjoittaa sen tosiasian, että Vladimir Putin palautti maan vakauden sekä järjesti (etenkin 2000-luvun alussa) laajennevan vaurauden. Kimmoke tähän blogiin sain kun näin teema-kanavalta mainion dokumentin: Viipuri 360 astetta.

Maansa maineen palauttajat?

Yhtäläisyys ei rajoitu pelkästään ronskiin machopuheisiin, vaan molemmilla herroilla on selkeä päähänpinttymä: oman maansa "menetetyn" loiston palauttaminen. Toinen puhuu "Let´s make America great again" ja toinen Venäjän kansallisylpeydestä (Национальная гордость России), Neuvostoliiton romahduksen ja 1990-luvun nöyryytyksen jälkeen. Veljekset kuin ilvekset ja liikuttavan isänmaallisia (joka on kaunis piirre ihmisissä).

Amerikan Timo Soini vai Suomen Donald Trump?

Amerikassa on ongelmia. Vasemmiston voitto jatkaisi luutuneita perinteitä kaikkine korruptioineen ja oikeiston voittoa pelätään, koska ehdokkaana on toisinaan melko täräkkää kieltä ja suoraviivaisia ratkaisuja käyttävä liikemies, kirjailija, tv-tähti ja mainoskasvo.

Hallitus näyttää epäonnistuvan

Minusta tällä hallituksella olisi ollut kolme tärkeää tavoitatta.

1) Suomen kilpailukyvyn parantaminen

2) Suomen valtion budjetin tasapainottaminen

3) Valtion velkaantumisen hillitseminen tai lopettaminen.

Näiden tavotteiden toteutuminen ei nyt näytä todennäkoiseltä.

Suoraan sanottuna näyttää pahalta.

Näyttää siltä ettei hallitus saa näitten tavoitteiden osalta  mitään aikaan.

Veronkiertäjät varastavat hyvinvointimme

HS on käsitellyt pääkirjoituksissaan  puolueiden reseptejä talouden tasapainottamiseen. 4-6 mrd:n säästöjä on tavoiteltu taas kerran leikkausten, veronkiristysten ja rakenneuudistusten kautta. Nurkan takaa löytyy kuitenkin ilmiselvä ja tiedossa oleva ratkaisu: Yritysten veronkierron kitkeminen.

 

Kuntatyöntekijöiden määrä päättäjinä sopiva, työnantajia liian vähän edustettuna

Julkisen sektorin työntekijän valitseminen päättämään kunnan tai valtion asioista ts. omista asioistaan ei ole lainkaan moraalitonta. Asiaa voi verrata vaikkapa luottamusmiestoimintaan, jota pidetään työntekijän tärkeimpänä oikeutena. Luottamusmieheksi ei pitäisikään olla pelkoa tai kynnystä ryhtyä jos halua sellaiseksi on ja asema työsopimuksen osalta on jopa vahvempi kuin valitsijoilla, joiden asioita luottamusmies on valittu ajamaan.

Kenelle suomalaiselle pitäisi antaa enemmän ja keneltä pitäisi ottaa pois?

Budjettiriihen liittyvässä poliittisessa keskustelussa on pääasiasa ollut puheenaiheena se, keneltä pitäisi eniten ottaa, nyt kun ei oikein ole sitä "jakovaraa" enää, millä Jyrki Katainen ja Matti Vanhanen aikoinaan hankkivat puolueilleen kannatusta. Jakovarat on jaettu ja nyt on siis kyse siitä onko puolueilla varaa ottaa kansalaisilta pois, mitä aikanaan jaetiin, ilman että perskarvat kärventyvät seuraavissa vaaleissa.  

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä