Kahdenlaisia hallituksia

Vuodesta 1987 lähtien (ainakin tähän vuoteen 2019 asti) meillä on ollut kahdenlaisia hallituksia. Toisaalta sinipuna-, toisaalta keskustajohtoisia. Sinipunalla tarkoitan sdp-kokoomus -vetoisia hallituksia.

Hallituksilla voi sanoa olleen aina kaksi päähallituspuoluetta. Noin sanon myös viimeisestä Sipilän hallituksesta. En laske Timo Soinin ministeriryhmää tuohon asemaan.

Mutta jaottelen siis hallitukset tuolla sinipuna/keskusta -periaatteella siksi, että Keskusta näyttäisi olevan hallituksessa vain jos se on päässyt suurimman puolueen asemaan ja siis pääministeripuolueeksi. Näin on käynyt neljä kertaa (Aho, Jäätteenmäki-Vanhanen, Vanhanen-Kiviniemi ja Sipilä).

SDP ja Kokoomus ovat kaksi muuta pääministeri- ja päähallituspuoluetta tuona aikavälinä. Heidän kahdestaan johtamia hallituksia on myös yhteensä neljä kappaletta. Pääministeriyksiä SDP:llä oli siis kaksi Lipposen hallitusta ja Kokoomuksella myös kaksi eli Holkerin ja Kataisen-Stubbin hallitukset.

Nyt on tietenkin kovasti pohdintaa eri hallituskuvioista ja itse pidän selvänä, että nytkin mennään vanhan kaavan mukaan. Tämä tarkoittaa sinipunahallitusta sopivilla pienpuolueilla täydennettynä. Tosin voihan se maailma muuttuakin tai palata vielä vanhempaan, ..

Aikataulusta ajattelen, että hallitus muodostuu vasta toukokuun lopun eurovaalien jälkeen, koska meikäläisessä monipuoluejärjestelmässä kaikkien hallituspuolueiden täytyy tinkiä joistain tavoitteistaan ja siis vaalilupauksistaan. Ennen eurovaaleja kukaan puolue ei halua tuoda noita luopumisia julkisuuteen. Uskon siis, että vasta kesäkuun alussa uusi hallitus ohjelmineen julkaistaan.

Nyt on aika muistella nykyistä edellistä  Kataisen – Urpilaisen hallitusta ja vaikkapa Kreikan tukipaketteja ja sosiaalipuolen rakennepaketteja.

JuhaVuorioOulu
Kokoomus Oulu

Oululainen diplomi-insinööri. Kirjoitan yleensä niistä asioista, jotka jäävät mielestäni liian vähälle huomiolle.

Olen työskennellyt erilaisissa tuotekehitystehtävissä 30 vuotta elektroniikan, tietoliikenteen sekä matkapuhelinten parissa. Kouluni olen käynyt Oulussa syntyperäinen oululainen kun olen. Vuodesta 2012 lähtien kuntapolitiikassa, mutta käytännössä en enää.

Harrastan tietokirjallisuutta, mehiläisten ja puutarhanhoitoa, kuntosalia, reserviläistoimintaa, vanhoja rahoja sekä vaellusta Urho Kekkosen kansallispuistossa kun aika sellaisen sallii.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu