Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Kansallisvaltioiden Eurooppa

  • Monimuotoinen Eurooppa. Wikipedia
    Monimuotoinen Eurooppa. Wikipedia
  • Sampsa Saralehdon kirjoitus.
    Sampsa Saralehdon kirjoitus.

Yleisönosastossa julkaistu vastineeni Sampsa Saralehdon kirjoitukseen Kalevassa 12.8.2018. Täytyy tosin sanoa, että Saralehto saa nyt samalla muidenkin edestä, ehkä hieman epäoikeudenmukaisestikin, koskapa epäasiallista ja perusteetonta termien käyttämistä harrastavat aika monet muutkin.

”Kansallisvaltioiden Eurooppa

Valtiotieteiden tohtori Sampsa Saralehto kirjoitti 12.8 yhtenäisestä Euroopasta ja sen vahvuudesta. Kirjoitus vaatii muutamia huomiota. Saralehdon mukaan, vaikka EU:lle vaaditaan uutta suuntaa, sitä ei kuitenkaan ole osattu kertoa.

Kyllä on osattu. Monet EU-kriitikot ovat vaatineet EU:n suunnan muuttamista takaisin kansallisvaltioiden yhteisöksi nykyisen liittovaltiokehityksen sijaan. Yksinkertaisempi vapaakauppaan tähtäävä unioni lisäisi maiden välistä tasapuolisuutta ja vähentäisi nykyisiä Jugoslavia -tyyppisiä jännitteitä.

Saralehdon mukaan EU:n ongelmat tiedetään ja ratkaisuja on olemassa. Itse puolestani sanoisin, että Unionin ongelmat näyttäisivät olevan aika lailla itse aiheutettuja ja ratkaisut puolestaan näyttäisivät askel askeleelta vievän liittovaltiota kohti.

Esimerkkinä euron velkakriisi, jossa valtavilla EU-maiden johtajien panostuksilla on useaan otteeseen järjestelty mm. Kreikan velkoja. Kreikan, joka oikeasti ei koskaan täyttänyt euro-alueeseen liittymisen ehtoja.  Valtionvarainministeriön mukaan noissa järjestelyissä syyttömälle Suomellekin on tullut miljardikaupalla vastuita.

Yksinkertaisin hoitomenetelmä olisi ollut, että Kreikkaa rahoittaneet maat (pääasiassa Saksa ja Ranska) olisivat itse pääomittaneet pankkejaan kestämään epävarmat Kreikan saatavat. Lisäksi Kreikka olisi päästetty konkurssiin ja maa olisi päässyt aloittamaan omalla valuutallaan puhtaalta pöydältä. Nyt Kreikka on korviaan myöten velkavankeudessa.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi johtui puhtaasti avointen rajojen politiikasta. Tuolloinhan Suomi päätti ottaa turvallisesta Ruotsista yli 30 000 pääasiassa pääasiasta Lähi-idästä lähtenyttä turvapaikanhakijaa. Esimerkiksi Australia ja Yhdysvallat pystyvät valvomaan merirajojaan huomattavasti paremmin. Ihmisten auttamiset pitäisi pyrkiä tekemään ongelmamaiden tuntumassa.

Afrikasta tuleva siirtolaiskriisi syntyi pitkälle Libyan sodasta, jossa Barack Obaman/Hillary Clintonin hallinto yhdessä mm. Ranskan ja Britannian kanssa kaatoivat Muammar Gaddafin hallinnon ja saattoivat maan täydelliseen sekasortoon. Ja siten mahdollistivat afrikkalaisen siirtolaisvirran Eurooppaan.

Eräs huomiota vaativa asia tohtori Saralehdon kirjoituksessa on toisella tavalla ajattelevien ihmisten ja tahojen nimittely. Yleensä poliittisia ja muitakin ryhmiä kutsutaan niillä nimillä, joita he itse itsestään käyttävät.

Esimerkkinä lause: ”Nationalisteja ja erilaisia populisteja on tullut kuin sieniä sateella lähes kaikkialle.” Vähän aikaa sitten oli paljon hienoja puheita Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlistamiseksi. Olivatko nuo puhujat niitä nationalisteja? Ovatko populistit puolestaan niitä, jotka eivät halua liittovaltiota?

Toki Saralehdolla on paljon rakentaviakin ajatuksia, mutta moni asia siis kuitenkin myös särähtää korvaan.

Juha Vuorio, Oulu

diplomi-insinööri ja kaupunginvaltuutettu (ps)”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Selkeää tekstiä ja useampaan kertaan lausuttua EU-kritiikkiä, mutta se valuu kuin vesi EU-fanien selästä. Luulenpa, että et saa yhtään asiallista kriittistä kommenttia EU-faneilta, vaan jotain henkilökohtaista tai normaalia persukriitiikkiä. Varmaan osaat siihen varautua. Laskepa lopussa, kuinka monta asiallista vastakarvaista kommenttia blogistasi löydät päivän lopussa. Kun ihmisellä on tietyn väriset aatteelliset silmälasit päässä, nijn kaikki näyttää kumman auvoiselta, vaikka asiat olisivat kovastikin pielessä.

Muistuu mieleeni joskus 30 vuotta sitten lehdessä ollut kirjoitus, jossa toimittaja oli kiertomatkalla Neuvostoliitossa ja se oli opastettu matka. Jutun otsikko oli siihen suuntaan, että "Ruostunut nosturi". Toimittaja havaitsi NL:ssa olleen rähjäisyyden ja infrastruktuurin ränsistyneen kunnon, jota symbolisoi ruostunut nosturi. Matkalla oli mukana myös aito kommunisti, joka oli kaikesta vaikuttunut, eikä noteerannut asioiden todellista tilaa. EU-faneilla on sama tilanne. Tosiasiat kieletään, koska ne ovat niin pahasti ristiriidassa toiveunen kanssa, että EU ei ole tehnyt yhtään virheitä ja vain EU voi ratkaista Euroopan ja siinä sivussa lähialuieiden ongelmat. Lisäksi EU on mm. kasvattanut Suomen itsemäärämisoikeutta ynnä muuta sen kaltaista propagandaa.

Toimituksen poiminnat