Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Fasismia Euroopan Unionissa?

  • Kenties tavanomainen näky tulevaisuuden EU:ssa. <p>kuva Wikimedia Commons
    Kenties tavanomainen näky tulevaisuuden EU:ssa.

    kuva Wikimedia Commons

  • Jos suomalaisille kuului itsenäisyys vuonna 1917, eikö se kuuluisi myös katalaaneille vuonna 2017. <p>kuva Wikipedia
    Jos suomalaisille kuului itsenäisyys vuonna 1917, eikö se kuuluisi myös katalaaneille vuonna 2017.

    kuva Wikipedia

Espanjan keskushallinnon poliisivoimien hyökkäykset rauhallisia katalonialaisia ihmisiä kohtaan ovat selkeä rikkomus länsimaisia hallintoperinteitä vastaan.

Katso video: https://t.co/AjX8jKZj43

Espanjassa on toki perinteitä fasismista Francon ajoilta, mutta kaikki ovat ajatelleet, että nuo ovat jo historiaa. Valitettavasti näin ei siis ole.

Kuvaavaa Euroopan Unionin toimille on, että vaikkapa Puolaa vastaan komissio hyökkää väittämällä, että Puolan sisäiset hallintojärjestelyt eivät ole Puolan oma asia, vaan kuuluvat EU:lle, ja tämän johdosta Puolaa uhataan talouspakotteilla. Kuitenkin Espanjan keskushallinnon hyökkäyksiä pampuilla ja kumiluodeilla omia rauhallisesti käyttäytyviä kansalaisiaan kohtaan komissio lähinnä hymistelee.

Myöskään Suomen hallitus ei ota selkeää Espanjan hallitusta tuomisevaa kantaa.

Tähän voisi heittää, että vastaavat toimet esimerkiksi Muammar Kaddafin tekemänä olisivat aikoinaan katsottu ainakin sotilaallisten ilmaiskujen lisäoikeutuksiksi; en ole huomannut että EU:n sotilasvallat olisivat aloittamassa ilmaiskuja Espanjaan (en tietenkään haluakaan, mutta ihan vertailun vuoksi).

Tuosta suhtautumisesta tulee väistämättä mieleen, että imperuiumihallintoa rakentavan EU:n motiivina on löytää toimintakaavoja massojen hallitsemiseen. Vääränlaiset irtautumispyrkimykset  EU:n keskushallinnon täytyy pystyä tukahduttamaan tehokkaasti. Uusia Brexitejä ei sallita.

EU:n suhtautuminen katalaaneihin on siis nuivaa, vaikka ainakin tähän asti itsenäisyysliike on ollut hyvin EU-myönteinen. Mitenhän suhtauduttaisiin, jos katalaanit haluaisivatkin eroon EU:sta?

Kun nyt olemme, vaikkapa maahanmuutossa, osanneet ennustaa tulevaisuutta (mm. huoltosuhteen heikkenemistä ja lisääntynyttä väkivaltaa), niin ennustan, että tulemme näkemään Unionin alueella EU- vastaisia mielenosoituksia, joita vastaan hyökätään eri maissa yhtä väkivaltaisesti kuin nyt Espanjassa. No täytyy todeta, että onhan noita jo ollutkin, kuten Kreikassa.

     ***   ***   ***   ***   ***

Katalonialaisten toimet olivat ihmisten kokoontumisia äänestyspaikoille, mutta keskushallinnon poliisivoimien hyökkäyksien aikaansaamana niitä voisi joku kutsua mellakoiksi, ja kun ne oli saatu aikaiseksi, niin Lissabonin sopimus antaa tällaisten kukistamiselle käytännössä vapaat kädet.

Espanjan kokemusten takia on pakko muistuttaa, että kuuluisa Lissabonin sopimus tekee kuolemantuomion mahdolliseksi Euroopassa:

"Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2. artiklan kohta 2:" Elämän riistämistä ei voida katsoa artiklan vastaiseksi teoksi silloin, kun se seuraa voiman käytöstä, joka on ehdottoman välttämätöntä   ...   Mellakan tai kapinan kukistamiseksi laillisin toimin."

"Valtio voi lainsäädännössään määrätä kuolemanrangaistuksen sodan tai sen välittömän uhan aikana tehdyistä teoista. Tällaista rangaistusta käytetään ainoastaan laissa määrätyissä tilanteissa ja sen määräysten mukaisesti. ..."

http://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/04473_fi.pdf

     ***   ***   ***   ***   ***

Tuon lisäksi esille sen, että katalaanien toimissa itsenäisyyden tavoittelussa ei ole mitään, mikä ei olisi vertailukelpoinen suomalaisten itsenäisyystavoitteluille sata vuotta sitten.

Jos Suomelle kuului itsenäisyys, kuten kaikki ainakin juhlapuheissaan nyt sanovat, niin miksi ei sitten Katalonialle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos Suomelle kuului itsenäisyys, kuten kaikki ainakin juhlapuheissaan nyt sanovat, niin miksi ei sitten Katalonialle?"

Niinmpä, tähän olisi hyvä saada vastaus näiltä jotka tuon katalaanien äänestyksen ja itsenäistymispyrkimyksen tuomitsevat?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Jos suomalaisille kuului itsenäisyys vuonna 1917, eikö se kuuluisi myös katalaaneille vuonna 2017."

Suomella oli vuonna 1917 oma perustuslaki (Ruotsin vuoden 1772 hallitusmuoto), joka sanoo seuraavaa siitä, että hallitsijalla ei ole määrättyä seuraajaa:

"38§ mutta jos walta-istuin jäisi awonaiseksi miespuolisen Kuningasheimon sukupuuton kautta, (josta onnettomasta tapauksesta armollinen Jumala meitä warjelkoon), niin owat Waltakunnan Säädyt welwolliset, kenenkään kutsumatta, kolmantenakymmenentenä päiwänä wiimeisen Kuninkaan kuolemasta, itsestänsä saapumaan Tukholmaan, niinkuin meidän Yhdistyksemme 23 p:ltä Kesäkuuta 1743 sanoo, määräten rangaistuksen sen kärsiä, joka tässä tilassa salahankkeilla ja liitoilla saattaisi pyrkiä sortamaan Säätyjen wapaata waalia. Tässä onnettomassa tapauksessa tulee Ritarihuoneen Esimiesten, Upsalan Tuomiokapitulin ja Tukholman maistraatin se kohta kaikissa maanpaikoissa asianomaisten noudatettawaksi julkisesti ilmoittaa;"

Lähde: http://www.histdoc.net/historia/su1772_2.html

Senaatin itsenäistymisjulistuksessa korostetaan, nimenomaan hallitusmuodon kyseistä pykälää:

"Suomen Eduskunta on 15 päivänä viime marraskuuta, nojaten maan Hallitus­muodon 38 §:ään, julistautunut korkeimman valtiovallan haltiaksi sekä sittemmin asettanut maalle hallituksen, joka tärkeimmäksi tehtäväkseen on ottanut Suomen valtiollisen itsenäisyyden toteuttamisen ja turvaamisen."

Lähde:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_itsen%C3%A4is...

Katalonia sen sijaan on Espanjan perustuslain alainen alue, joka antoi vuoden 1978 perustuslaille yli 95% tuen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_constitution...

Tuon perusteella kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä on hyväksytyn perustuslain näkökulmasta laiton, koska perustuslaki pitää Espanjaa jakamattomana maana ja kaikkien espanjalaisten kotimaana sen toisen pykälän mukaan:

http://www.congreso.es/portal/page/portal/Congreso...

Samalla on syytä muistaa, että väkivallan käyttäminen äänestäjiä vastaan oli typerää ja edesvastuutonta. Ne poliisiviranomaiset, jotka käskyttivät käyttämään väkivaltaa tai käyttivät, pitäisi saada syytteeseen tekemisistään. Tuollaisella toiminnalla Katalonian itsenäisyyttä haluavat tahot saavat sympatiaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Katalonia voisi kirjoittaa oman perustuslakinsa vaikka tänään, siis jos sellaista ei ole ja vaatia sen perusteella itsenäisyyttä. Et voi vedota aikaisemmin kirjoitettuihin papereihin ja tyrmätä itsenäistymisvaatimuksia näiden perusteella.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Makkonen, tuo mitä kirjoitat, on täyttä roskaa. Venäjän tsaari Aleksanteri I hyväksyi vuoden 1772 hallitusmuodon Suomen suuriruhtinaskunnan perustuslaiksi Porvoon valtiopäivillä 1809.

"Et voi vedota aikaisemmin kirjoitettuihin papereihin ja tyrmätä itsenäistymisvaatimuksia näiden perusteella."

Et tunnu ymmärtävän mitä tarkoittavat voimassaolevat lait. Espanjan perustuslaki ja Espanjan rikoslaki ovat siellä voimassa ja niiden mukaan Katalonian itsenäistymishanke on laiton. Niiden perusteella Katalonialla ei ole mitään oikeutta itsenäisyyteen. Lisäksi et tunnu ymmärtävän sitä, että lait kirjoitetaan siksi, että niitä tulevat noudattamaan niin julkinen valta kuin myös yksityiset kansalaiset.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #6

Lait muuttuvat aikojen saatossa, ei kai mikään laki ole koskaan kiveen hakattu, muuten olisi vielä kuolemantuomiotkin laajasti käytössä, tai kivittämiset. Pointtihan on nyt se, että katalonialaiset ovat jo vuosikausia yrittäneet rakentavasti neuvotella asiasta keskushallinnon kanssa, mutta keskushallinto ei ole ottanut osaa neuvotteluun. Millaista demokratiaa tällainen keskusvalta mielestäsi edustaa, joka ei pysty neuvottelemaan kansalaisten kanssa näiden tärkeäksi kokemasta asiasta?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #7

Perustuslakien muuttaminen ei käsitykseni mukaan ole helppoa missään maassa ja niitä ei helpolla muuteta.

Keskushallinnon ja paikallishallintojen väliset ongelmat täytyy pystyä sopimaan paikallisten lakien mukaan. Niiden suhteen on aina olemassa kaksi vaihtoehtoista tarinaa. Keskushallinto väittää, että katalonialaisilla on laaja autonomia ja katalonialaiset itsenäisyyttä haluavat tahot väittävät, että keskushallinto sortaa heitä. En luottaisi suoraan kummankaan osapuolen väitteisiin.

Katalonialla on vahva talous Espanja puitteissa, mutta jos itsenäistyisi, niin se joutuisi hakemaan EU:n jäsenyyttä, jos se haluaisi nauttia EU:n jäsenyyden tuomista eduista kuten tavaroiden ja palveluiden vapaasta liikkuvuudesta. Tämän takia yrityksen tuskin tulisivat investoimaan Kataloniaan. On hyvin todennäköistä, että Espanja tulisi tällöin järjestelmällisesti estämään Katalonian EU-jäsenyyden.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #9

[Perustuslakien muuttaminen ei käsitykseni mukaan ole helppoa missään maassa ja niitä ei helpolla muuteta.]

Tämä on totta.
Mutta tuskinpa tämä jää tähän, kataloonit takovat nyt kun rauta on kuumaa.
He pystyvät monin tavoin lyömään kapuloita rattaisiin ja unionissakaan ei välttämättä haluta sisällisotaa.

Voipi olla että seuraavaksi marssii sotilaat ja se on ei_niin_hyvää peeärää unionille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #6

"Et tunnu ymmärtävän mitä tarkoittavat voimassaolevat lait."

Tasan ymmärrän, esim. Saksa voi kirjoittaa lain jossa juutalaiset tuomitaan hävitettäviksi ja sitä pitää kaikkien valtioiden kunnioittaa? Näin ainakin sinun mielestäsi, mutta kun se ei mene näin, nuo kirjoitetut lait ovat vain paperia ja ihmisoikeuksia ja itsenäistymishulistuksia pitää katsoa kansainvälisesti noudatettujen käytäntöjen mukaan vaikka vertaamalla Kosovoa tai muita vastaavia tapauksia.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #8

"Tasan ymmärrän, esim. Saksa voi kirjoittaa lain jossa juutalaiset tuomitaan hävitettäviksi ja sitä pitää kaikkien valtioiden kunnioittaa?"

Sinulla on heikot eväät, kun joudut turvautumaan natsi-korttiin. Uskotko todellakin, että 2010-luvulla tuollainen laki menisi jossain länsimaisessa demokratiassa läpi?

"Näin ainakin sinun mielestäsi, mutta kun se ei mene näin, nuo kirjoitetut lait ovat vain paperia ja ihmisoikeuksia ja itsenäistymishulistuksia pitää katsoa kansainvälisesti noudatettujen käytäntöjen mukaan vaikka vertaamalla Kosovoa tai muita vastaavia tapauksia."

Tuo on sinun olkiukkosi ja se on täysin naurettava. Noilla perusteluillasi myös ihmisoikeussopimuksia ja kansainvälisiä käytäntöjä voidaan pitää pelkkänä paperina koska sen verran mielivaltainen ajattelutapasi on. Miten edes pystyt määrittelemään, mikä sopimus tai laki on sellainen, että sitä pitää noudattaa ja mikä on sanojesi mukaan pelkkää paperia?

Toiseksi jokainen itsenäisyysjulistus on yksittäistapaus, jota tulee tarkastella sen tekemisen aikoihin vallinneiden olosuhteiden perusteella. Kaikki tämä vain todistaa sen, että sinulla ei ole hajuakaan laiesta ja niiden merkityksestä kansakunnan toimivuuden ja oikeudenmukaisuuden kannalta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

"Noilla perusteluillasi myös ihmisoikeussopimuksia ja kansainvälisiä käytäntöjä voidaan pitää pelkkänä paperina koska sen verran mielivaltainen ajattelutapasi on."

Mitä höpiset, minähän kirjoitin että yleismaailmalliset ihmisoikeussopimukset ylittävät eri maiden lait mikäli ovat ristiriidassa näiden kanssa. Katalonialla on siis tämän perusteella aivan yhtä suuri oikeus hakea itsenäisyyttä ilman Espanjan hyväksyntää kun Kosovollakin. Katalonia voi siis vedota kansainväliseen, hyväksyttyyn käytäntöön ja ennakkotapauksiin. Yhtenä pätevänä lisäsyynä voisi olla Espanjan keskushallituksen agressiot katalaaneja kohtaan, muuten ovat täyttäneet itsenäisen valtion aseman jo yleisillä kielen ja etnisyyden perusteilla sekä autonomisella asemalla.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #11

"Mitä höpiset, minähän kirjoitin että yleismaailmalliset ihmisoikeussopimukset ylittävät eri maiden lait mikäli ovat ristiriidassa näiden kanssa."

Katalonian suhteen kyse ei ole ihmisoikeuksista, vaan siitä, että onko Katalonian alueella oikeus julistautua itsenäiseksi. Kataloniassa vallitsevat Espanjan perustuslaki ja Espanjan rikoslaki, joita Katalonian itsenäistymispyrkimykset rikkovat.

Se, että espanjalaiset poliisit tekevät törkeän ylilyönnin Kataloniassa ei tarkoita sitä, että Katalonialla olisi sen perusteella oikeus itsenäisyyteen. Sen sijaan vastuussa olleet poliisit täytyy pistää syytteisiin tekemisistään, jos he rikkoivat Espanjan lakeja.

Kataloniaa ja Kosovoa ei voida verrata siinä mielessä, että Kosovossa operoivat samat puolisotilaalliset joukot, jotka Bosniassa syyllistyivät mm. Srebrenican kansanmurhaan. Hyvä esimerkki näistä joukoista oli serbien Scorpions:

https://en.wikipedia.org/wiki/Scorpions_(paramilitary) <-(maalaa, klikkaa ja siirry osoitteeseen)

Kun kerran puhutaan Kosovosta, niin on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, ketkä siellä syyllistyivät kansanmurhiin. Serbien joukot murhasivat siellä yli tuhat albaania ja albaanien joukot murhasivat alle 70 serbiä. NATO:n lentokoneet ja ohjukset tappoivat kollateraalisena vahinkona hieman yli 200 siviiliä, pääasiassa serbejä.

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_massacres_in...

Tuon perusteella voidaan sanoa, että Kosovon ja Katalonian vertaaminen keskenään on älyllisesti aika epärehellistä. Serbien tekemät kansanmurhat Bosniassa ja Kosovossa tunnetaan sangen hyvin ja sen takia oli luontevaa, että Kosovo itsenäistyi. Sen sijaan Espanjan poliisien yhden päivän aikana tekemiä ylilyöntejä ei voi verrata yli tuhannen siviilin murhaamiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"Katalonian suhteen kyse ei ole ihmisoikeuksista"

Ihmisoikeuksista oli kyse kun Espanjan keskushallitus määräsi poliisit hyökkämään äänestäjien kimppuun. Yleismaailmalliset käytännöt puoltavat katalaanien itsenäisyyttä vaikka kuinka saivartelisit koska näkemyksesi mukaan Suomenkin itsenäisyys oli rikoksella hankittu ja siten mitätön. Kosovo vain sattuu olemaan suht tuore tapaus ja rinnastettavissa Kataloniaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #14

Ensinnäkin, kun lainaat, niin lainaa koko virke, jotta voit kommentoida sitä kokonaisuutena, koska lainasit vain itsellesi sopivan olkiukon ja jätit virkkeen kokonaisuuden huomiotta joten tässä on kyseinen virke kokonaan:

"Katalonian suhteen kyse ei ole ihmisoikeuksista, vaan siitä, että onko Katalonian alueella oikeus julistautua itsenäiseksi."

Kokonaisuudessaan kyseinen virke keskittyy Katalonian itsenäistymisen oikeutuksen arviointiin, jota jatkan seuraavassa virkkeessä:

"Kataloniassa vallitsevat Espanjan perustuslaki ja Espanjan rikoslaki, joita Katalonian itsenäistymispyrkimykset rikkovat."

Tuo virke taas selittää sen, mitä kaikkia lakeja Katalonian itsenäistyminen rikkoisi. Toisin sanoen Makkonen vääristelisi törkeästi ja epärehellisesti kirjoitustani luodakseen itselleen sopivan olkiukon.

"Yleismaailmalliset käytännöt puoltavat katalaanien itsenäisyyttä vaikka kuinka saivartelisit koska näkemyksesi mukaan Suomenkin itsenäisyys oli rikoksella hankittu ja siten mitätön."

Kun kerran väität tuollaista, niin LUETTELE yleismaailmalliset käytännön, johon vetoat TARKKOINE LAINAUKSINEEN ja ARTIKLOINEEN. Toiseksi, jos alat jauhamaan Suomen itsenäisyydestä, niin lue viestini numero kaksi uudestaan, koska se selittää Suomen itsenäisyyden oikeutuksen.

"Kosovo vain sattuu olemaan suht tuore tapaus ja rinnastettavissa Kataloniaan."

Ei vaan satu olemaan, kuten aikaisemmassa postissani todistin. Serbien tekemät joukkomurhien historia niin Bosniassa kuin Kosovossa oikeuttivat Kosovon itsenäisyyden. On täysin typerää ja älyllisesti hyvin epärehellistä vetää yhtäsuuruusmerkki serbien tekemien kansanmurhien ja Espanjan poliisin ylilyönnin välille.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #10

Makkonen
""Tasan ymmärrän, esim. Saksa voi kirjoittaa lain jossa juutalaiset tuomitaan hävitettäviksi ja sitä pitää kaikkien valtioiden kunnioittaa?""

Luosto
"Sinulla on heikot eväät, kun joudut turvautumaan natsi-korttiin. Uskotko todellakin, että 2010-luvulla tuollainen laki menisi jossain länsimaisessa demokratiassa läpi?"

Minä
No mutta eikös Lissabonin sopimus anna valtioille oikeuden tukahduttaa kapina vaikka väkivalloin? Eli tarvittaessa juuri niitä kansalaisia kohtaan, voidaan valtion taholta hyökätä asein, jotka eivät halua olla mukana lahjottujen ja korruptoituneiden poliitikkojen hullutuksissa, vaan haluaisivat itsemääräämisoikeuden.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #16

Jos sinulla on yleissivistystä, niin huomaat, että Makkonen viittaa suoraan Nürnbegin lakeihin:

https://fi.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnbergin_lait

Saksan nykyinen perustuslain ensimmäinen, toinen ja kolmas artikla on vahvasti ristiriidassa Nürnbergin lakien kanssa:

https://www.btg-bestellservice.de/pdf/80201000.pdf

Toiseksi kapinan määritelmä on sivistyssanakirjan mukaan "jonkin joukon (aseellinen) nousu esivaltaa vastaan."

Lähde: https://www.suomisanakirja.fi/kapina

Valtiolla on oikeus kukistaa mahdollinen aseellinen kapina voimaa käyttäen. Jos väität, että poliitikot ovat lahjottuja ja korruptoituneita, niin sinulla on todistustaakka ja velvollisuus todistaa väitteesi. Espanjan rikoslain artiklan 472. mukaan jonkin Espanjan alueen julistautuminen itsenäiseksi on rinnastettavissa kapinaan.

Lähde: Espanjan oikeusministeriön PDF-tiedosta Espanjan rikoslaista Legislationonline.org
http://www.legislationline.org/documents/section/c...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #18

Ei ole tarvetta jatkaa tätä sivistävää keskustelua enempää kanssasi, tarkoitukseni oli vain huomauttaa että lait ovat vain ihmisen kirjoittamia ja niitä voidaan kirjoittaa ihan miten paljon, ja miten mielivaltaisia tahansa.

Kansoilla tulee olla itsemääräämisoikeus ja oikeus itsenäistyä, samoin tarvittaessa oikeus kansanäänestyksiin, silloinkin kun poliitikot ovat sitä vastaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

Kerro Luosto olisiko Skotlannilla oikeus itsenäistyä ja jos ei niin miksei?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #20

Skotlannilla on oikeus itsenäistyä, jos Lontoon hallitus antaa luvan uuden kansanäänestyksen järjestämiseen ja itsenäisyyden kannattajat voittavat.

Ero Skotlannin taannoisen kansanäänestyksen ja Katalonian kansanäänestyksen suhteen oli se, että Lontoo oli antanut luvan järjestää Skotlannissa kansanäänestys kun taas Madrid ei antanut lupaa Katalonian kansanäänestykselle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

Mielipiteesi on kuin suoraan Putinin suusta, eli koska Venäjä ei anna lupaa niin itsenäisyyttä on turha vinkua. Saisitte varmaan hyvän kaveriporukan muiden diktaattoreiden kanssa, nauraisitte demokratialle ja ihmisoikeuksille.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #24

Sinä sitten et todellakaan osaa argumentoida tekemättä aivan naurettavia argumentaatiovirheitä. Viestissä 8 käytit natsikorttia ja nyt rinnastat minut Putiniin perustelematta sitä sen kummemmin. Oman tulkintani mukaan tässä rinnastuksessasi on kysymys "argumemtum ad hominem" eli argumentointi henkilöä vastaan. Suositettelen sinua vakavasti lukemaan sitä koskevan linkin ennen kuin jatkat pelleilyäsi:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Kerro minulle yksikin maa, joka hyväksi omien alueidensa itsenäistymisen aikaisemmin esittämilläsi perusteilla. Väitän, että kaikesta louskutuksestasi huolimatta et löydä yhtäkään esimerkkiä. Tämän lisäksi väitän, että tosiasiassa sinä välität ihmisoikeuksista vain siksi, että haluat käyttää kaikkia mahdollisia keinoja luoda Euroopan Unionille ongelmia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...mikä ei olisi vertailukelpoinen suomalaisten itsenäisyystavoitteluille sata vuotta sitten."

Länsimaat tunnustivat Suomen itsenäisyyden vasta, kun "emämaa" oli sen tunnustanut. Jos periaatetta noudatettaisiin Kataloniassa, myönnettäisiin Espanjalle veto-oikeus itsenäisyyteen. Kannatatko?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Jos Suomelle kuului itsenäisyys, ..., niin miksi ei sitten Katalonialle?"

Koska aika moni on sitä mieltä, että itsenäisyys ei kuulu enää Suomelle. Mutta seuraavista presidentinvaaleista lähtien mekin voisimme ryhtyä korjaamaan omaa itsenäisyystilannettamme äänestämällä oikeaa ehdokasta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niimpä, hoidetaan se äkkiä pois ekalla kierroksella, Niinistö voittaa ylivoimaisesti.

Niin ja ihan tiedoksi, presidentti ei näistä asioista päätä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Niin ja ihan tiedoksi, presidentti ei näistä asioista päätä"

Ei päätä, mutta presidentti Huhtasaari olisi hyvä alku Suomen suunnan muuttamiseksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

EU-eron kannatus Suomessa taitaa olla samalla tasolla kun Huhtasaarenkin, siinä kolmen prosentin luokkaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Olisiko jotain parempaakin tietoa asiasta, esimerkiksi joku linkki? Jos meinaan asia olisi noin, poliitikot järjestäisivät pikimmiten uuden sitovan kansanäänestyksen EU:hun kuulumisesta.

Mutta kun kansanäänestystä on ehdotettu, on se tyrmätty lähes kaikkien poliitikkojen tahoilta, vaikka toki jotkut tekevät sillä politiikkaa ja kalastelevat ääniä, mutta eivät oikeasti aja eroa EU:sta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #25

Suomi kuuluu EU:hun enkä ymmärrä miksi kukaan järjestäisi kansanäänestyksen EU:hun kuulumisesta. Jotkut änkyrät ovat ajaneet kansanäänestystä EU:sta eroamisesta mutta se taas on toinen asia, kyseessä on niin pieni vähemmistö ettei asialla ole mitään merkitystä.

Viime EK-vaaleissa EU-eroa ajaneet ryhmät eivät saaneet yhteenlaskettunakaan edes prosentin kannatusta joten voi olla että arvioni on yläkanttiin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Konkistadorien jatkumoa Hispaniassa. Vaikka inkavaltio olisi vielä "hyvässä hapessa" Etelä-Amerikassa, tuskin olisi neuvottelut edenneet mihinkän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vaikka itse EU ja komissio halutaan pitää erilään Katalonian kysymyksestä niin todellisuudesa juuri nämä heiluttavat tähtipuikkoa. Brittien brexit jo osoitti että kansallisvaltioilla ei ole oikeutta valita kenen kanssa käyvät kauppaa ja millä ehdoilla, EU sanelee pelin hengen ja EU ohjaa myös Espanjaa. Velkaisia valtioita on helppo ohjata varsinkin jos pystyy katkaisemaan rahoituksenkin samantien, tämä nähtiin jo Kreikan tapauksessa ja EU pystyy katkaisemaan myös yhteydet Katalonian naapurimaihin, eli ei ole helppoa tehdä päätöksiä tässä kiristystilanteessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tää on tätä samaa lässytystä viikosta ja kuukaudesta toiseen, että pitää erota EU:sta.

Yksi 10% puolue sitä haluaa, mikään muu puolue ei eroa kannata, eikä edes valtaosa Suomalaisista, eikä edes tämä pikkupuolueen puheenjohtaja halua äänestyttää erosta.

Arvatkaapa tuleeko tällainen äänestys lähitulevisuudessa? Ei tule.

Nyt voitte sitten sillä peiton alla hiljaa itseksenne itekä itsenne uneen, sillä EU-kanslaisina tulette elämään ja todennäköisesti kuolemaankin.

Kannattaa keskittyä johonkin muuhun tärkeään aiheeseen, esimerkiski islamisaatioon, sillä sehän on se toinen asia, joka pikku Suomen kohta tuhoaa, kysykää vaikka Makkoselta :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tiedän tasan yhden valtionpäämiehen jolle Suomen EU-ero olisi erinomainen asia. Tuleeko kenellekään mieleen, kuka hän on?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Aioin kommentoida kirjoituksen olevan kuin vassarin kirjoittama, mutta oli tässä pieniä eroja. Ilmiselvimpinä nuo maahanmuuton vaikutuksiin ja kenties Brexitiin liittyävät kohdat. Pidin kyllä monesta kohdasta itsekin.

Toimituksen poiminnat