Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

SMP ja SKYP

Näistä viimeaikaisista tapahtumista tulee mieleeni myös aikoinaan SKYP:in irtaantuminen SMP:stä vuonna 1972.

Tuolloin Urho Kekkonen halusi tulla valituksi presidentiksi ilman yleisiä vaaleja. Tällöin tarvittiin poikkeuslakiin eduskunnan 5/6 enemmistö. Suomen puolue-eliitti ryhtyikin tarmokkaasti toimeen tämän asian järjestämiseksi.

Urho Kekkosen kanssa huonoissa väleissä ollut SMP ei tietenkään ollut tuollaista hyväksymässä, eikä tällöin määräenemmistöä ollut syntymässä. Maamme puolue-eliitti kehitti ratkaisuksi muutoksen puoluetukilakiin, jonka keskeinen sisältö oli että uusi ryhmä voi saada koko vanhan ryhmän puoluetuen haltuunsa.

Tuon kannustamana SKYP irtaantui puolueesta 13 kansanedustajan voimin ja sai kaiken tuolloisen SMP:n puoluetuen. Ja Kekkonen valittiinkin presidentiksi ilman yleisiä vaaleja SKYP:n ja muiden puolueiden tuella.

Tässä vaiheessa Veikko Vennamo otti käyttöön termin "seteliselkärankainen".

Mainittakoon, että seuraavissa eduskuntavaaleissa SKYP sai vain yhden kansanedustajan, joka loikkasi välittömästi vaalien jälkeen Keskustapuolueeseen. Sen jälkeen SKYP:stä ei ole kuultu muussa kuin poliittisessa historiassa.

Eduskuntavaalitilastoissa Perussuomalaiset merkitään yleensä samalle riville SMP:n jatkeeksi. Arvelen, että tämä Uusi Vaihtoehto tullaan merkitsemään samalle riville SKYP:n kanssa.

 

sanastoa ja taustaa:

SMP: Suomen Maaseudun Puolue, alunperin 1950 luvun lopulla perustettu Suomen Pientalonpoikien puolue, jota voidaan pitää Perussuomalaisten edeltäjänä.

SKYP: Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolue, vuonna 1972 perustettu SMP:n eduskuntaryhmästä irronnut puolue. Sai eduskuntavaaleissa yhden kerran yhden kansanedustajan.

Veikko Vennamo: toimi mm. Maatalousministeriön asutusasiainosaston päällikkönä ja ylijohtajana. Vaikutti merkittävästi sodan jälkeen siirtokarjalaisten asuttamiseen. Riitaantui Keskustapuolueen vahvan miehen Urho Kekkosen kanssa ja perusti uuden puolueen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eroa tietenkin silloisessa tilanteessa oli, ettei puolueen perustaja ja puheenjohtaja eronnut omasta puolueestaan. Nykytilanteessa siis halla-aholaisten olisi pitänyt erota puolueesta, koska eivät päässeet hallitukseen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

SKYP:n nopealle lopulle naureskeltaessa on syytä muistaa myös SMP:n itsensä menestys seuraavissa, siis vuoden 1975 eduskuntavaaleissa: kaksi (2) kansanedustajaa.

Hykerryttävä yksityiskohta puoluehistoriassa on, että perussuomalaisista UV:hen nyt siirtyneen Ritva Elomaan isä Arvo Sainio oli tehnyt vastaavan tempun 1970-luvun alussa loikatessaan Vennamon leiristä SKYP:n riveihin. Isänsä tyttö tuo Kike!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Majuri Arvo Sainio tosin palasi takaisin, kun blacovekselit olivatkin mitättömiä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ehkä tuo ennustaa Kiken tekemisiä?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Maamme puolue-eliitti kehitti ratkaisuksi muutoksen puoluetukilakiin, jonka keskeinen sisältö oli että uusi ryhmä voi saada koko vanhan ryhmän puoluetuen haltuunsa."

Olenko lukenut historiaa huonosti? Muistaakseni nimittäin mainittu laki meni niin, että jos vähintään puolet jostain eduskuntaryhmästä muodosti uuden ryhmän, se sai puoluetukea kokonsa mukaan, ei suinkaan kaikkea jättämänsä ryhmän tukea.

Toimituksen poiminnat