Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Vuosisata itsenäisyyttä!

Itsenäisyytemme täyttää tänä vuonna kokonaisen vuosisadan.

Tämä on erinomainen saavutus ja se on kansallismielisten suomalaisten aikaansaama ja ylläpitämä. Kansallisuus- ja itsenäisyyshenkiset ihmiset heräsivät 1800-luvun puolivälin paikkailla ja ryhtyivät työskentelemään suomen kielen ja kulttuurin hyväksi. Tuolloin myös luotiin perusteet suomalaiselle teollisuudelle.

Meillä on historian aikana ollut myös onnea roppakaupalla monissa mukana. Ja monet historian käänteet ovat olleet eduksemme, toki myös huonoakin tuuria on ollut ja hyvinkin valitettavia asioita on tapahtunut.

Itsenäisyyden eräät ensimmäiset siemenet luotiin 1700-luvun loppupuolella, kun ainakin osa suomalaista upseeristoa ymmärsi, että Ruotsin siirtomaana maallamme ei ole tulevaisuutta.Tuo saattoi olla myötävaikuttamassa siihen, että jouduimme Venäjän alaistuuteen onnekkasti juuri silloin kun valtapoliittisesti oli edullista antaa meille kohtuullinen itsemääräämisoikeus.

Tätäkin varhaisempi tapahtuma on luterilaisen kirkon käyttöönottamat kansankieliset jumalanpalvelut, joissa motiivina lienee kuitenkin ollut varmistaa, etteivät harhaopit pääse leviämään. Mutta tämä oli kenties perustavaa laatua oleva syy, että ylipäätään itsenäistyimme ja että meillä on tänäkin päivänä oma kulttuurikieli käytössämme! Tällä kielellä koulunsa ja opiskelunsa suorittaneet saavuttivat muun muassa Nokian maailmanmenestyksen.

Nöyrä kiitos tästä kansallisuusaatteesta. Jollemme nyt olisi itsenäisiä, niin kun katsoo vaikkapa poliittisen eliittimme ja valtamediamme suhtautumista Brexitin kannattajiin, niin voi arvata että sen tavoittelua pidettäisiin impivaaralaisena ja sen tavoittelijoita joinain takapajuisina ja tietämättöminä reppanoina.

Ei voi välttyä ajatukselta, että moni nyt itsenäisyyttä juhlapuheissaan ylistävä tekee samanaikaisesti töitä ainakin mielipidevaikuttamisen saralla itsenäisyyttämme vastaan esimerkiksi edistämällä EU:n liittovaltiokehitystä ja siirtämällä päätöksentekoa pois käsistämme.

Yhteisvaluutan ja Euroopan Unionin liittovaltiokehityksen lisäksi tällä hetkellä eräs itsenäisyyttä heikentävä asia on puolustusvoimien doktriini ainakin käytännössä, joka näyttää tähtäävän johonkin muuhun kuin puolustuksellisen pelotevaikutuksen aikaansaamineen.

Ehkäpä onnistumme ylläpitämään kaikista omaan itsemääräämisoikeuteemme itse tehdystä heikentämisestä huolimatta tulevaisuudessa sellaista itsenäisyyttä, että esimerkiksi puolustusvoimat pystyvät tehtäviinsä ja ovat kansallisessa hallinnassa. Nykymenolla en ole varma tämän onnistumisesta, mutta toivon sitä.

Vielä kerran hyvää itsenäisyyden juhlavuotta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Kauniita ajatuksia itsenäisyydestä. Suomella ei kuitenkaan ole oikeastaan koskaan ollut itsenäisyyttä valtiona ja kansana.

Ruotsin ja Venäjän osana itsenäisyyttä ei ollut. Pian itsenäistymisen jälkeen alkoi Neuvostoliitto komentamaan meitä. Se jatkui Neuvostoliiton kaatumiseen saakka. Muutamassa vuodessa olimme alistaneet itsemme EUlle. Se jatkuu nyt ja lisäksi Venäjä puuttuu politiikkaamme edelleen.

Kumarramme näiden kahden lisäksi USAn, NATOn sekä Saksan suuntaan yhä syvemmin. Jossain vaiheessa housut kyllä repeävät ja ryvettynyt pyllymme paljastuu johonkin suuntaan.

Itsenäisyytemme on kokolailla vitsi. Isäni, joka on yli 100v sotaveteraani sanoo samaa. Hän näkee paljon terävämmin ja kokonaisvaltaisemmin todellisuuden kuin nuoret poliitikkomme.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Talvisodanaikana Suomi oli todella itsenäinen.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Oikeasti Suomi oli Venäjän vallan aikaan 1800-luvulla hyvinkin itsenäinen; oli oma laki, armeija, koululaitos, raha ja hallinto. Se oli ennemmän kuin nyt Unionin osana. Suomen asema Venäjään kuuluvana autonomisena suuriryhtinaskuntana oli mallina kun Ahvenanmaan itsehallintoa suunniteltiin. Ja samoin kuin nykyään osaa suomalaisista kyrsii Ahvenanmaan etuoikeutettu asema, niin vuoden 1900 kieppeillä venäläisiä kyrsi Suomen etuoikeutettu asema Venäjän valtakunnassa.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei Suomella ollut omaa armeijaa, Mannerheinkin palveli Venäjän armeijassa.

Toimituksen poiminnat