Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Oulun vedenhankinta

 • Viinilänhete on yksi alueen 26:sta lähdepuron omaavasta hetteestä.
  Viinilänhete on yksi alueen 26:sta lähdepuron omaavasta hetteestä.
 • Hämyoja on puolestaan yksi ao. lähdepuroista. Hämyhete on osittain kuivunut alueella tehtyjen koepumppausten seurauksena
  Hämyoja on puolestaan yksi ao. lähdepuroista. Hämyhete on osittain kuivunut alueella tehtyjen koepumppausten seurauksena
 • Liikelaitosten johtokunnan vpj Mia Pelkonen tutustumassa Sorsuanojaan ylikiiminkiläisen Pentti Marttila-Tornion opastuksella.
  Liikelaitosten johtokunnan vpj Mia Pelkonen tutustumassa Sorsuanojaan ylikiiminkiläisen Pentti Marttila-Tornion opastuksella.
 • Kirjoittaja vedenhankinnassa Hanganhetteen lähistöllä olevalla tutkimuskaivolla.
  Kirjoittaja vedenhankinnassa Hanganhetteen lähistöllä olevalla tutkimuskaivolla.

Elokuun (2014) kokouksessaan liikelaitosten johtokunta päätti linjauksestaan Oulun vedenhankinnasta, tarkemmin sanottuna varaveden hankintatavasta.

Päätös oli harvinainen, koska johtokunta päätti täysin toisin kuin mitä esittelijän pohjaesitys oli.

Ottamatta vielä kantaa itse asiaan, niin on oleellista, että luottamuselimet pystyvät myös omaan ajatteluun ja päätöksentekoon. Käytännössä kun tahtoo olla että virkamiesten esitykset menevät ilman enempiä pohdintoja sellaisenaan läpi. Toki usein hyvin perustein.

Tähän tapaukseen vielä liittyen, Oulun yliopiston Thule-instituutti on tehnyt kevään ja kesän aikana erinomaista työtä kartoittaen vedenhankinnan tilannetta ja vaihtoehtoja. Työn haasteellisuus on kasvanut sen johdosta, että tarkempi varaveden selvitys on tähän asti kohdentunut pelkästään Viinivaaran suuntaan. Työn tueksi nimettiin poliittinen päätöstukiryhmä, johon itsekin kuuluin.

Kävimme valtuustoryhmämme puitteissa tutustumassa Viinivaaran arvokkaaseen luontoalueeseen pari viikkoa sitten, ja ainakin oma kantani vahvistui tuon tutustumisen yhteydessä; alue on poikkeuksellinen, eikä sitä tule riskeerata ainakaan niin kauan kuin vaihtoehtojakin on.

http://www.viinivaara.net/

Oulun Vesi siis esitti Pudasjärven ja Utajärven alueilla olevaa Viinivaaraa 11 000 kuution vuorokautiseksi varavesilähteeksi. Johtokunta päätyi ns. hajautettuun vaihtoehtoon, jossa otetaan käyttöön useita pohjavesilähteitä pääosin Oulun omilta alueilta.

Pidän johtokunnan päätöstä hylätä Viinivaaran vaihtoehto oikeana. Asia ilmeisesti etenee syksyn aikana myös kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon.

Varaveden hankinnan aiheuttamat kustannukset jyvitetään pitkälle aikavälille. Tällöin käyttäjää kohden lisäkulut ovat euron luokkaa kuukaudessa.

Lisään vielä, että kuten Thule-instituutin työssä tuli esille, myös Iijoen pintavesi on vaihtoehto siinä tilanteessa, jos pohjavesi ei jostain syystä onnistu. Etelän suuret kaupungit Helsinki, Turku ja Tampere perustavat vedenhuoltonsa joko kokonaan tai suurimmalta osaltaan pintaveteen.

Loppuun vielä pieni videoklippi Viinilänhetteestä:

http://youtu.be/jjHCqcWZqTY

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat