Juha Vuorio, Oulu Itsenäisyysmies

Homekoulut

Kaikki tuntevat homekouluongelman. Meillä on runsaasti julkisia palvelutiloja kuten kouluja, päiväkoteja, terveyskeskuksia ja ylipäätään vastaavia monitoimirakennuksia, joissa on eriasteisia homeongelmia. Tämä koskee tietysti myös yksityistä rakentamista.

Syynä on todennäköisesti kaksi eri asiaa yhdessä tai erikseen: huonot suunnitelmat ja huono toteutus.

Huonosta suunnittelusta on esimerkkejä jo 60-luvun lopulta, jolloin viranomaiset pakottivat omakotirakentajat rakentamaan tasakattoja hyväksi todettujen harjakattojen sijaan.

Toisenlainen esimerkki huonosta suunnittelusta on Rajakylän päiväkoti, johon arkkitehti ei suunnitellut räystäitä ollenkaan, jolloin vesi valui seiniä myöten alas. Päiväkoti jouduttiin purkamaan homeongelmien takia lyhyehkön käyttöajan jälkeen.

Jostain syystä rakennusvalvontavirasto salli tällaisen rakentamisen. Huonosta rakentamisesta puolestaan on esimerkkeinä lukuisat silminnäkijähavainnot märistä eristeistä, jotka laitetaan rakenteisiin. Samoin on silminnäkijähavaintoja siitä, että betonin ei anneta kuivua määräaikoja, jotka voivat olla vaikkapa parikin viikkoa joissain tilanteissa. Sen sijaan kiireeseen vedoten märän betonin päälle laitetaan erilaisia pinnoiteita, jotka eivät päästä vettä enää läpi. Jostain syystä tällainen rakennustoiminta on sallittua. Käytännölliseksi syyksi näihin ongelmiin (mutta ei siis puolustukseksi) on joskus esitetty toiminnan nykyinen jakaminen alihankitaketjuiksi, jonka seurauksena kiireessä kukaan ei tiedä kokonaisuudesta.

Lisää ongelmia: Edellisen (Vanhasen-Kataisen) hallituksen aikana ministeri Jan Vapaavuori ajoi vielä läpi uudet rakennusten energiasäädökset, jotka puolestaan aiheuttavat, että rakennukset ovat entistä enemmän umpioita. Lisäksi suuret eristepaksuudet aiheuttavat sen, ettei kohtuullinen lämpövuoto pysty enää kuivattamaan rakenteita. Ja tällöin kaikki sekä rakennusajan että käytön virheet kostautuvat entistä varmemmin. Näihin energiasäädöksiin vedoten viranomaiset kieltävät hengittävien rakennusten tekemisen.

JOHTOPÄÄTÖS: nykyisten energiamääräysten seurauksena hometalojen rakentamista jatketaan. Ja homeongelmien määrä on tulevaisuudessa pikemminkin kasvu- kuin laskusuunnassa. Ihmiset laitetaan koekaniineiksi näiden ideologisesti "oikeaoppisten" uskomusten takia.

********************************************************************************

Ohessa vielä jatke aihepiiriin: Eräs seikka mikä vaikeuttaa Pohjois-Suomeen rakentamista, tai ainakin sen tutkimista ja kehittämistä, on alan korkeakoulutuksen puuttuminen Oulun Yliopistosta.

Syynä on Paavo Lipposen/Sauli Niinistön hallituksen (SDP - Kokoomus) päätös vuodelta 1996. Kokoomuksen Olli-Pekka Heinonen esitteli lain, jossa Oulun Yliopiston teknisestä tiedekunnasta poistettiin rakennusosasto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat